logo

•• Míľniky stravovania ••
 

Spôsoby stravovania  sa počas evolúcie človeka prudko menili a ľudské telo sa im muselo prispôsobiť. V závislosti od nich sa vyvíjala aj naša anatómia a fyziológia. To, či sa zvládneme prispôsobiť aj novším zmenám v spôsobe stravovania, pre ktoré je príznačný nadbytok potravín bohatých na cukry a tuky, sa ukáže až v budúcnosti. Už teraz však vieme, že niektoré aspekty moderného stravovania nám spôsobujú nemalé zdravotné problémy.  

Konzumácia mäsa
Jedným z kľúčových elementov ľudskej evolúcie bola konzumácia surového mäsa Pred asi 2,5 miliónmi rokov sa našim predkom začal zväčšovať mozog a zmenšovať žalúdok. Ako je to možné? Podľa zistení vedcov nastal bod zlomu vtedy, keď ľudia zistili, že konzumácia zvieracieho mäso, im poskytuje podstatne viac energie ako nazbieraná rastlinná potrava. Vďaka tomu sa žalúdok postupne zmenšoval, pretože nebolo potrebné konzumovať veľké objemy rastlinnej potravy. Väčšina starovekých ľudí si však mäso dopriala iba zriedka a živila sa najmä rastlinami vrátane divých obilnín.

Žalúdok dnešného človeka sa oproti našim predchodcom zmenšil asi o 40 %, zatiaľ čo mozog zväčšil svoj objem z asi 400 cm3 na približne 1700 cm3 (viac ako 4 x). Naše gény sú veľmi dobre adaptované na svet, v ktorom akékoľvek dostupné jedlo muselo byť ulovené alebo nazbierané z prírodného prostredia.

Tepelná úprava
S tepelnou úpravou sa pravdepodobne začalo pred 300 000 až 1,8 milióna rokmi. Prvým úkonom v príprave stravy bolo pečenie, k čomu človek použil ploché kamene, pahrebu alebo ražeň. Až oveľa neskôr sa objavilo aj varenie. Na varenie sa ešte pred vynájdením hlinených hrncov používali dutiny v skalách, jamy v zemi, alebo vydlabaný kus dreva. Za veľký pokrok sa počíta prvé použitie korenín. Boli to voda zo slaných prameňov, popol, aromatické rastliny, rôzne kôstkoviny, ako sladidlo med divokých včiel a mok z javorových stromov. Tepelná úprava uľahčila trávenie jedál, takže sa z nich dalo vyťažiť viac kalórií. Na žutie a spracúvanie potravy už ľudia nemuseli vynakladať toľko času a energie. Tepelná úprava spestrila stravu, navyše viedla k zmenšeniu svalov sánky, skráteniu tráviaceho traktu a ďalšiemu vývoju mozgu. 

Farmárstvo
Začiatky farmárstva sa spájajú s objavením kolobehu života v prírode. Pozorovaním prišli ľudia na to, ako sa rozmnožujú rastliny, v ktorých obdobiach roka je vhodné siať a zbierať plodiny. Najstaršími pestovanými plodinami boli obilniny (presnejšie predchodcovia obilnín - divé formy tráv s veľkými semenami). Takto si dokázali zabezpečiť vlastnú výživu aj krmivo pre chované zvieratá. Tento spôsob života umožnil ľuďom usadiť sa na jednom mieste na dlhšiu dobu a rýchlejšie sa rozmnožovať. Pre obmedzenú stravu a vysokú koncentráciu obyvateľstva sa však netešili takému dobrému zdraviu ako lovci zberači.

 

 

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...